Hagyományaink

Elsősavató

1996. év óta hagyomány nálunk a kis elsősök Dózsa Iskola polgárává avatása. A gyerekek egy mese keretében három játékos próbatétel után juthatnak be a királyi várba, ahol a „Dózsa iskola polgárává” fogadják őket.

Kezdeményezte : Halász Attiláné, Mayer Gabriella, Huszti Józsefné.
Jelenleg szervezi : a mindenkori negyedikes osztályok

 

Egészségnap (hét)

Általában októberben és márciusban rendezzük meg, amikor a nap az egészséges ételek fogyasztása (magos kifli, joghurt, gyümölcs) mellett már kora reggeltől késő délutánig a sport, a mozgás örömének jegyében telik el.

Reggel a suliba görkorival, rollerrel lehet érkezni. A nap folyamán a gyerekek próbára tehetik erőnlétüket is, pl. 30 percig tartó futással; a nagyszünetben koedukáltan, „alsós-felsős szinten” a tornateremben zenére gimnasztikáznak. Délutánonként ügyességi sor- és sportversenyeken vesznek részt; egészséges életmódról, vagy homeopátiáról szóló előadásokat hallgathatnak meg; taiji-bemutatóban gyönyörködhetnek, valamint lelkes anyukák és tanárok által készített, fura-finom „reform”-ételeket kóstolhatnak.

Kezdeményezte : Horváth Lászlóné
Jelenleg szervezi : Pálmai Csilla
Rendszeres támogatóink : FORRÁS Egészségbolt

 

Halloween party

Angolszász mintára – valamint angolosaink kezdeményezésére – mi is megemlékezünk a boszorkányok és szellemek „újraeljöveteléről”. Egy késő októberi délutánon – a gyümölcs-belépő kifizetése után – megtekinthető a gyerekek által faragott töklámpások kiállítása. Az iskola földszintje is átalakul játszóházzá, ahol az alsósok seprűt kötözhetnek a saját maguk készítette banya kezébe, ahol útvesztőkben tekereghetnek, kifestőket színnel életre keltenek. A második emeleten a felsősök különböző ügyességi gyakorlatokat végezhetnek (szellem-kugli), vagy boszorkánnyal jósoltathatnak, Harry Potter-totót tölthetnek ki – mindezt fontokért, melyeket végül a gyerekek édességre, gyümölcsre válthatnak be.

Kezdeményezte : Dömötörné Gráczer Erika
Jelenleg szervezi : Robinson Erika, Makkos Erika

 

Dózsa-hét

Rendszerint novemberben vagy decemberben kerül sor megrendezésére.

Hagyományosan Dózsa-emlékműsorral és koszorúzással kezdődik a hét megnyitója, majd különböző iskolai és városi tantárgyi versenyeken, illetve egyéb szórakoztató programokon, sportrendezvényeken tehetik próbára ügyességüket és tehetségüket az iskola és a város tanulói.

A Kék Napon mindannyian iskolánk színébe öltözünk, de rendezünk versenyeket fodrászoknak, sminkeseknek; a diákok pedig megválaszthatják a LEG-eket (legszebb lány, legszebb fiúláb, legjobb tanár, legnépszerűbb diák, stb.).

A Dózsa-héten diákigazgató-kampány és választás is zajlik, mely végül a pénteki fordított napban éri el csúcspontját: ilyenkor – helycsere következtében – a tanárok is újra felidézhetik régi diákpad-beli élményeiket. Az eseménysorozatot díjkiosztás, és – természetesen – egy fergeteges diszkó zárja.

Kezdeményezte, és jelenleg is szervezi a DÖK-kel karöltve: a tanári kar

 

Mikulás-kupa

A város iskolái ezen a kupán, barátságos mérkőzéseken a 3-4. osztályos fiúk mérik össze foci-tudásukat.

 

Fenyőfadíszítő verseny

1997-ben kolléganőnk, Horváth Lászlóné kezdeményezésére született meg a híres és szép hagyományunk. Egy december 15-e utáni napon a város minden iskolájából érkeznek csapatok, hogy a fenyőfákat minél szebben feldíszítsék és ebben is összemérhessék tehetségüket. Az így díszbe öltöztetett karácsonyfák végül a tanítványaink közül a legjobban rászoruló családoknál, a kórház gyermekosztályán, az idősek otthonában, és a hajléktalanok otthonában emelik az ünnep fényét.

Jelenleg szervezi : Pálmai Csilla
Rendszeres támogatóink : Ibolya Virágbolt

 

Szülő-tanár bál

1997 óta tartjuk meg a tanári és szülői együttműködés e látványos és szórakoztató eseményét. A jegyekből befolyt összeg az iskola Alapítványát gazdagítja. A bált iskolánk tanárai, a város vagy más helységek különböző tánccsoportjai, valamint iskolánk diákjainak zenés-táncos fellépéseivel tarkított műsora nyitja meg. Majd kezdődik a mulatság: a svédasztal roskadozik a finom falatoktól, a büfében csapra verik az italos (és kávés) hordókat, a táncoló párok pedig – szépséges díszletek között és a támogatókat felsoroló plakátok előtt – a DIGITÁL együttes kitűnő muzsikájára rophatják a táncot kivilágos kivirradatig.

Kezdeményezte és szervezi : Horváth Zoltánné

Rendszeres támogatóink : DIGITÁL együttes, a jegyeket vásárló és tombola-ajándékokat felajánló szülők és tanárok, és még sokan mások.

 

Erdei Iskola

Szinte valamennyi alsós, és sok felsős osztály tölt el 1 hetet az ország különböző pontjain, többnyire május-június hónapban, hogy tantárgyi tanulmányaikat az adott tájegység nevezetességeit, természeti szépségeit beépítve mélyíthessék el diákjaink környezetük és hazájuk iránti ismereteiket.

 

Nyári táborok

Hagyományosan miénk volt egy hétnyi turnus Alsóörsön, újabban pedig Balatonlellén táboroznak diákjaink.

Külföldre is gyekren visszük diákjainkat: igen népszerű a horvátországi táborozás is.

Emellett az osztályok még egyénileg is szerveznek táborokat.

 

SAJÁT SZERVEZÉSŰ VÁROSI VERSENYEINK

 

Neve: Ideje

ANGOL Dózsa-hét

NÉMET Dózsa-hét

SZÖVEGÉRTÉSI verseny 4. osztályosoknak Dózsa-hét

ÉSZKERÉK Dózas héten, vagy a 2.félévben

KARÁCSONYFA-DÍSZÍTŐ VERSENY December közepe táján

KOMPLEX Műveltségi vetélkedő Febr./Ápr.