Német nyelvi tábor – Ausztria-Obervellach 2019. június 02-08.

Német nyelvi tábor beszámolóhoz tartozó képek ide kattintva elérhetőek.

1.nap: Iskolánkból 33 diák és 5 szülő, 3 kísérőtanárral indult el 7:00-kor az 1 hetes ausztriai
nyelvi táborba.
A hosszú út során megálltunk a Wörthi-tónál, csodáltuk a tájat, majd megnéztük a közelében lévő templomot és temetőt is.
A határtól a szállásig 24 alagúton mentünk keresztül, melyek hossza 24139 m volt és 17:00-kor végre megérkeztünk szállásunkra az Alpenhof Hotelbe, ahol nagy örömmel vártak bennünket.
2. nap: 7:15-kor volt a reggeli. 8:30-tól 2 németórán vettünk részt abból az egyik Stadtralley volt. Ez azt jelentette, hogy a város lakóinak kellett kérdéseket feltennünk (természetesen németül) és a válaszokat lejegyeznünk.
Ezután elindultunk a „Maltatal” felé. Ez a 198 m magas építmény Ausztria legmagasabb duzzasztógátja. A gátat megnyitották a turisták számára. A tetején sétálgatva lenyűgöző látvány tárul elénk.
Délután meglátogattunk a Porsche Múzeumot Gmünd városában. A múzeum Helmut Pfeihofer tulajdona, a kiállított autók Európa első és egyetlen Porsche magángyűjteménye. A 48 kocsiból álló kiállítás 2 szintet foglal el. Olyan egyedülálló darabokkal találkozhatunk itt, amik talán sehol máshol nem láthatók, vagy csak a hivatalos Porsche Múzeumban találhatóak meg.
3. nap: A reggeli és a német órák után elutaztunk a Bad Kleinkirchein-hoz. Egy kötélpályán 8 személyes kabinok szállítottak fel minket a „Brunnach” felvonóval 1908 méter magasra. A hegyre felérve elindultunk a az egyik ösvényen és onnan élveztük a csodálatos kilátást.
Később egy vadasparkba mentünk, ahol megnéztük az Afrika kiállítást és még rengeteg állatot. Hazafelé ellátogattunk egy Bencés Apátságba. Majd a szálláson vacsoráztunk.
4. nap: Reggeli, majd 2 németóra és indultunk is Heiligenblutba, egy kisvárosba az Alpok lábánál, ahonnan láthattuk az Alpok ausztriai vonulatának legmagasabb csúcsát a 3798 m magas Grossglocknert.
Ezután aranymosásra indultunk. 1 órás, emelkedőn felfelé vezető nehéz gyalogtúra után felértünk az 1800 m magasban fekvő aranymosó létesítménybe. Kaptunk egy pár gumicsizmát, egy lapátot és egy aranymosó tálat majd drágaköveket kezdtünk keresni a folyóban. Néhányunknak sikerült is találnia arany rögöcskéket, de mielőtt megörültünk volna, kiderült, hogy ezek csak pirit, a „bolondok aranya” volt
Visszaúton a szállásra még megnéztük a „Jungfernsprung” vízesést is.
Az Alpok legcsodálatosabb vízeséseit Karintiában találhatjuk, a Hohe Tauern Nemzeti Parkban a Großglockner lábánál. A víz ereje évmilliók óta formálja a Hohe Tauern hegyi tájait, és hátrahagyta csodás műveit, a vízeséseket, az égbe nyúló sziklafalakat és titokzatos szurdokokat. Útközben számtalan ilyen természeti csodát láttunk.
5. nap: a szokásos reggeli és a két németóra után elutaztunk a „Goppenstein” szurdokhoz, ahol tettünk egy túrát. A szintkülönbség 230 méter volt, és közel 2 óra alatt jártuk be a hatalmas vízesést. Ezután egy élményfürdőbe mentünk, melynek fedett része télen, a kinti medencék nyáron működnek. A medencék vizét napelemmel fűtik. Vacsora után fociztunk és a főtéren sakkoztunk.
6. nap: Ezen a napon nem volt németóránk, reggeli után rögtön elindultunk egy bányába. A Terramistica  nevű barlangot látogattuk meg. Itt Európa leghosszabb, 69 méteres bányászcsúszdáján csúszhattunk le a mélybe. A bányarendszer összesen 1.300 kilométer hosszú és 850 méter mély. Az eredeti 16 szintből ma már csak 5 járható be.
Délután a „Gerlitzen Bahn” felvonóval mentünk 1911 m magasra, ahol már nagyon hideg volt.
Aztán hajóval szeltük át az Ossiachsee tavat, este vetélkedőt tartottunk, majd eredményt hirdettünk és megkaptuk díjainkat.
Utolsó esténket a helyi kempingben lévő kalandparkban töltöttük.
7. nap: Reggeli után sajnos már indultunk is haza. Útközben még megálltunk Klagenfuhrtban a Minimundusnál. A világ csodás építményeit láthattuk kicsinyítve. Körülbelül 17:30-kor érkeztünk haza.
Minden este naplót írtunk németül az aznapi élményekről így a szívünkbe zárt emlékek írásban is megmaradtak egy életre.