Hagyományaink

Elsősavató

1996. év óta hagyomány nálunk a kis elsősök Dózsa Iskola polgárává avatása. A gyerekek egy mese keretében három játékos próbatétel után juthatnak be a királyi várba, ahol a „Dózsa iskola polgárává” fogadják őket.

Kezdeményezte : Halász Attiláné, Mayer Gabriella, Huszti Józsefné.
Jelenleg szervezi : a mindenkori negyedikes osztályok

Egészségnap (hét)

Általában októberben és márciusban rendezzük meg, amikor a nap az egészséges ételek fogyasztása (magos kifli, joghurt, gyümölcs) mellett már kora reggeltől késő délutánig a sport, a mozgás örömének jegyében telik el.
Reggel a suliba görkorival, rollerrel lehet érkezni. A nap folyamán a gyerekek próbára tehetik erőnlétüket is, pl. 30 percig tartó futással; a nagyszünetben koedukáltan, „alsós-felsős szinten” a tornateremben zenére gimnasztikáznak. Délutánonként ügyességi sor- és sportversenyeken vesznek részt; egészséges életmódról, vagy homeopátiáról szóló előadásokat hallgathatnak meg; taiji-bemutatóban gyönyörködhetnek, valamint lelkes anyukák és tanárok által készített, fura-finom „reform”-ételeket kóstolhatnak.

Kezdeményezte : Horváth Lászlóné
Jelenleg szervezi : Pálmai Csilla
Rendszeres támogatóink : FORRÁS Egészségbolt

Halloween party

Angolszász mintára – valamint angolosaink kezdeményezésére – mi is megemlékezünk a boszorkányok és szellemek „újraeljöveteléről”. Egy késő októberi délutánon – a gyümölcs-belépő kifizetése után – megtekinthető a gyerekek által faragott töklámpások kiállítása. Az iskola földszintje is átalakul játszóházzá, ahol az alsósok seprűt kötözhetnek a saját maguk készítette banya kezébe, ahol útvesztőkben tekereghetnek, kifestőket színnel életre keltenek. A második emeleten a felsősök különböző ügyességi gyakorlatokat végezhetnek (szellem-kugli), vagy boszorkánnyal jósoltathatnak, Harry Potter-totót tölthetnek ki – mindezt fontokért, melyeket végül a gyerekek édességre, gyümölcsre válthatnak be.

Kezdeményezte : Dömötörné Gráczer Erika
Jelenleg szervezi : Robinson Erika, Gajdó Krisztina

Dózsa-hét

Rendszerint novemberben vagy decemberben kerül sor megrendezésére.
Hagyományosan Dózsa-emlékműsorral és koszorúzással kezdődik a hét megnyitója, majd különböző iskolai és városi tantárgyi versenyeken, illetve egyéb szórakoztató programokon, sportrendezvényeken tehetik próbára ügyességüket és tehetségüket az iskola és a város tanulói.
A Kék Napon mindannyian iskolánk színébe öltözünk, de rendezünk versenyeket fodrászoknak, sminkeseknek; a diákok pedig megválaszthatják a LEG-eket (legszebb lány, legszebb fiúláb, legjobb tanár, legnépszerűbb diák, stb.).
A Dózsa-héten diákigazgató-kampány és választás is zajlik, mely végül a pénteki fordított napban éri el csúcspontját: ilyenkor – helycsere következtében – a tanárok is újra felidézhetik régi diákpad-beli élményeiket. Az eseménysorozatot díjkiosztás, és – természetesen – egy fergeteges diszkó zárja.

Kezdeményezte, és jelenleg is szervezi a DÖK-kel karöltve: a tanári kar

Mikulás-kupa

A város iskolái ezen a kupán, barátságos mérkőzéseken a 3-4. osztályos fiúk mérik össze foci-tudásukat.

Fenyőfadíszítő verseny

1997-ben kolléganőnk, Horváth Lászlóné kezdeményezésére született meg a híres és szép hagyományunk. Egy december 15-e utáni napon a város minden iskolájából érkeznek csapatok, hogy a fenyőfákat minél szebben feldíszítsék és ebben is összemérhessék tehetségüket. Az így díszbe öltöztetett karácsonyfák végül a tanítványaink közül a legjobban rászoruló családoknál, a kórház gyermekosztályán, az idősek otthonában, és a hajléktalanok otthonában emelik az ünnep fényét.

Jelenleg szervezi
: Tatár Edina

Szülő-tanár bál

1997 óta tartjuk meg a tanári és szülői együttműködés e látványos és szórakoztató eseményét.
A jegyekből befolyt összeg az iskola Alapítványát gazdagítja.

Kezdeményezte
: Horváth Zoltánné

Nyári táborok

Hagyományosan miénk volt egy hétnyi turnus Alsóörsön, újabban pedig Balatonlellén táboroznak diákjaink.
Emellett az osztályok még egyénileg is szerveznek táborokat.

SAJÁT SZERVEZÉSŰ VÁROSI VERSENYEINK 

ANGOL Dózsa-hét

NÉMET Dózsa-hét

SZÖVEGÉRTÉSI verseny 4. osztályosoknak Dózsa-hét

ÉSZKERÉK Dózas héten, vagy a 2.félévben

KARÁCSONYFA-DÍSZÍTŐ VERSENY December közepe táján

KOMPLEX Műveltségi vetélkedő Febr./Ápr.